Hipermetropie
Simptome, Tratamente și Sfaturi Utile

Hipermetropia, adesea denumită și „vedere lungă”, este o afecțiune refractivă în care razele de lumină care intră în ochi sunt focalizate în spatele retinei, în loc să fie focalizate direct pe retină. Acest lucru se poate datora faptului că globul ocular este prea scurt sau puterea refractivă a ochiului este prea slabă.

Persoanele cu hipermetropie văd mai clar obiectele de la distanță decât pe cele apropiate. În cazurile severe, claritatea vederii poate fi afectată atât la distanță, cât și de aproape.

Simptomele Hipermetropiei pot include:

 • Vedere neclară la obiectele apropiate.
 • Necesitatea de a ține obiectele la distanță pentru a le vedea clar.
 • Nevoia de a strânge ochii pentru a vedea clar.
 • Durere sau tensiune oculară.
 • Cefalee sau oboseală oculară după activități care necesită vedere de aproape, cum ar fi cititul sau lucrul la computer.
 • Vederea încețoșată la apropiere, în special pentru activități precum cititul sau lucrul la calculator.
 • Ochi obosiți sau dureri de cap după activități care necesită concentrare vizuală la apropiere.

Cauzele hipermetropiei includ forme și dimensiuni anormale ale ochiului sau anomalii ale corneei sau cristalinului. Deși este adesea prezentă de la naștere, hipermetropia poate să nu devină evidentă până la vârsta adultă, deoarece ochiul tinde să compenseze în mod natural deficiența refractivă.

Diagnosticul de hipermetropie se face printr-un examen oftalmologic complet, inclusiv teste de refracție. Tratamentul poate include ochelari sau lentile de contact care corectează eroarea refractivă, redirijând astfel razele de lumină pentru a se focaliza direct pe retină. Pentru cei care preferă o soluție permanentă, chirurgia refractivă, cum ar fi LASIK sau PRK, poate fi o opțiune.

Este esențial ca persoanele cu simptome de hipermetropie să consulte un oftalmolog pentru evaluare și recomandări de tratament adecvate.

Tratamente pentru Hipermetropie

 1. Corecția cu Lentile: Persoanele cu hipermetropie pot beneficia de lentile de corecție, fie sub formă de ochelari, fie sub formă de lentile de contact.
 2. Chirurgia Refractivă: Proceduri chirurgicale precum LASIK sau PRK pot corecta hipermetropia prin remodelarea corneei pentru a îmbunătăți focalizarea luminii pe retină.
 3. Implanturile Oculare: Pentru cei care nu pot purta lentile de contact sau ochelari, implanturile intraoculare pot fi o opțiune eficientă pentru corectarea hipermetropiei.

Sfaturi Utile pentru Persoanele cu Hipermetropie

 • Vizite regulate la oftalmolog: Programarea unor examinări oftalmologice regulate este importantă pentru monitorizarea și gestionarea corectă a hipermetropiei.
 • Utilizarea adecvată a dispozitivelor digitale: Pentru a reduce oboseala oculară, încearcă să iei pauze regulate și să folosești tehnici de relaxare a ochilor atunci când lucrezi la computer sau te uiți la ecranele dispozitivelor mobile.
 • Menținerea unei diete sănătoase pentru ochi: Consumul de alimente bogate în nutrienți esențiali pentru ochi, cum ar fi vitamina A, C și E, poate ajuta la menținerea sănătății oculare.

***Este important să menționăm că informațiile transmise în textul de mai sus sunt generale și ar trebui să fie considerate ca atare. Este esențial ca oricine este afectat de hipermetropie să caute sfatul și tratamentul unui oftalmolog sau specialist în sănătate oculară înainte de a lua orice decizie legată de diagnostic sau tratament.

De asemenea, precizăm că informațiile despre tratamente, proceduri și sfaturi menționate în text sunt obținute din literatura medicală generală și din practica medicală comună. Cu toate acestea, recomandările și opțiunile de tratament pot varia în funcție de fiecare caz specific și de evaluarea medicală individuală.

Înainte de a urma orice tratament sau procedură pentru hipermetropie, este esențial să consulți un medic oftalmolog sau un specialist în sănătate oculară care poate oferi sfaturi și recomandări personalizate în funcție de nevoile și starea ta medicală specifică.

O evaluare medicală adecvată este crucială pentru a determina ce opțiuni de tratament sunt cele mai potrivite și sigure pentru fiecare persoană în parte.
:

Nu lăsa să treacă timpul peste sănătatea ochilor tăi!

O examinare în timp util poate preveni sau identifica probleme care pot avea impact asupra vederii tale pe termen lung. Asigură-te că beneficiezi de cea mai bună îngrijire oftalmologică și cere o programare acum.